Impact evalueren: wat en waarom? 

Welkom op Betternet Impact Wizard

De maatschappelijke impact van jouw mediawijze initiatieven zichtbaar maken. Weten of je 'de juiste dingen' doet. Klinkt dat moeilijk? Laat je dan helpen door Betternet Impact Wizard! 

Betternet Impact Wizard is je eenvoudige, slimme en effectieve gids om je impact te meten en te verhogen. Deze toolbox is goed uitgerust: hij stelt je niet alleen de juiste vragen, maar reikt je ook meetinstrumenten aan die passen bij jou. 

Aanleidingen voor impactevaluatie

  • Wil je beter begrijpen welke effecten je mediawijze initiatieven hebben ? En hoe je die kan verbeteren?
  • Zoek je naar manieren om medewerkers sterker te motiveren om rond mediawijsheid aan de slag te gaan?
  • Wil je nieuwe fondsen werven voor je werk rond mediawijsheid? Of moet je juist verantwoording afleggen voor een verkregen investering?
  • Is het tijd om op een andere manier te communiceren over je werk rond mediawijsheid?

Was je antwoord op één van bovenstaande vragen ‘ja’? Dan is impactevaluatie iets voor jou. Betternet Impact Wizard leidt je doorheen de verschillende stappen.

Testimonials

,
,

Hoe werkt Betternet Impact Wizard?

Modules

Betternet Impact Wizard biedt een heldere structuur, die je  flexibel kan gebruiken.

Vijf modules nemen je mee doorheen het volledige proces van een impactevaluatie. Op die manier kan je stap voor stap het hele proces doorlopen: Betternet Impact Wizard helpt je van het opstellen van een stakeholder mapping tot het rapporteren van je impact of het bijsturen van je werking.


  • Context & focus (kader de evalutie in je organisatie)
  • Acties & beoogde effecten (stel je eigen verandertheorie op om te kijken welke effecten jij graag wil(de) bereiken)
  • Meetplan (vind hier indicatoren en meetmethoden voor je impactmeting)
  • Meten & analyseren (verzamel impactdata en analyseer de resultaten)
  • Verhoog je impact (bijsturing, communicatie en impact monitoring)


Je kan alle fasen van een impactevaluatie doorlopen. Of je kan de stappen nemen waar jij nu nood aan hebt. 

In ieder geval kan je alles gratis uitproberen, twee weken lang.

BEWAREN

Betternet Impact Wizard bewaart de antwoorden die je ingeeft. Aan het eind van elke module krijg je een printbaar rapport met het overzicht van je antwoorden in die module.

…EN AANPASSEN

Je kan antwoorden steeds aanpassen door terug te gaan naar een vraag. Betternet Impact Wizard past de informatie die je daarna te zien krijgt dan ook aan.

Wist je trouwens dat je Betternet Impact Wizard evaluaties kan dupliceren, en zo verschillende versies kan maken van één evaluatie? Je kan deze optie kiezen bij de aanmaak van een nieuwe evaluatie. Dit is bijvoorbeeld handig als je twee versies van een verandertheorie of meetplan wil kunnen voorleggen aan collega's, maar je wil niet alle modules opnieuw invullen. 

HELP!

Sommige vragen in Betternet  Impact Wizard zijn doordenkertjes. De tips en voorbeelden zullen je vast op weg helpen.

Heb je nog vragen of wil je graag begeleiding tijdens je impactproces? Stuur dan een mailtje naar info@mediawijs.be of via het contactformulier, of lees dan verder onder ‘Workshops & impact consultants’ .

Workshops & consultants


Is het moeilijk om prioriteiten te stellen? Krijg je iets niet helder? Zoek je een specifieke expertise rond impactmeting? Neem dan een kijkje in het menu 'Ondersteuning'. Een netwerk van impactcoaches kan je bijstaan. Je kan hen rechtstreeks contacteren.

Prijs abonnement

Iedereen kan Betternet Impact Wizard twee weken lang gratis uitproberen. Wil jouw organisatie er verder mee aan de slag? Mail naar info@mediawijs.be voor meer informatie.

Wil jouw organisatie haar leden ook ondersteunen in impactgericht werken en Betternet Impact Wizard hiervoor inzetten? Stuur ons een berichtje op info@mediawijs.be en we nemen contact op. 

Credits

Betternet Impact Wizard is gebaseerd op de reeds bestaande Impact Wizard van de Sociale Innovatiefabriek. Hadewijch Vanwynsberghe (Mediawijs) bekeek samen met Iris Verhoeyen (Sociale Innovatiefabriek) hoe de bestaande Impact Wizard aangepast kon worden naar een versie die geschikt was om de impact van mediawijze initiatieven na te gaan. Na vele ontwikkelfases en enkele testcases, kwamen zij samen tot de Betternet Impact Wizard. Dankuwel aan iedereen die hen bij dit proces geholpen heeft!

Partners

Betternet Impact Wizard werd ontwikkeld binnen B-BICO, een Europees gefinancierd project om binnen België tot een beter internet voor iedereen, maar vooral voor kinderen, te komen. B-BICO wil focussen op een positief gebruik van het internet, met aandacht voor de risico’s. Hiervoor wordt zowel aan ouders, leerkrachten als kinderen geleerd hoe ze het internet op een positieve en veilige manier kunnen gebruiken.

Binnen dit project ging Mediawijs samen met de Sociale Innovatiefabriek aan de slag om een tool te ontwikkelen waarmee de impact van mediawijze initiatieven nagegaan kan worden. Op die manier kan elke organisatie die binnen België werkt aan een beter internet op een laagdrempelige manier nagaan of haar acties en/of projecten effect hebben gehad.

Natuurlijk stond Mediawijs niet alleen in dit proces, maar werden ze hierbij ondersteund door de andere B-BICO partners. Ook de B-BICOpartners verdienen daarom een aparte dankjewel!

Wil je meer weten over B-BICO? Neem dan zeker eens een kijkje op www.b-bico.be en www.betternet.be!

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

pages.ie-warning